NATUURBELEVING

-Holland groen

Kijk mee naar de Nederlandse natuurpracht op www.hollandgroen.nl

Visie en doelstellingen:

Nederlanders bewust maken van de mooie en de bijzondere natuurgebieden die Nederland rijk is. Wat je niet kent, kun je ook niet waarderen! Deze site wil door middel van de kracht van internet en professionele foto’s, mensen laten zien dat ook Nederland prachtige natuurgebieden heeft.

Er zijn bijna 3000 foto’s te vinden. Een voorproefje:

6372_403200316

6188_11228125006123_1100760437

 

-De Nieuwe Wildernis

9200000020664782

De grootste Nederlandse natuurfilm ooit gemaakt.

In één van ‘s werelds dichtst bevolkte landen heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Hier bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen. Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn.

De ‘circle of life’ of ‘kringloop van het leven’ in de Oostvaardersplassen wordt schitterend in beeld gebracht. Soms aangrijpend maar ook humoristisch en vertederend.

http://www.youtube.com/watch?v=LPXaHM00vUY

 

-Stiltegebieden in Nederland

Circa 650 duizend hectare van Nederland is aangewezen als stiltegebied, waarvan ruim 200.000 hectare in de Waddenzee en 150.000 hectare in de Zeeuwse wateren. Stiltegebieden worden door de provincies vastgelegd in het provinciale milieubeleidsplan.

http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0498-Stiltegebieden-in-Nederland.html?i=16-44

 

-Wandelen in Nederland

http://www.wandelzoekpagina.nl biedt wandelaars informatie over wandelen in Nederland, met meer dan 4500 gratis dagwandelingen, wandelkaarten, stadswandelingen, GPS-wandelingen, meerdaagse tochten en overnachtingsadressen, kortom alles over wandelen. Met de bijbehorende topografische kaarten wordt het nog makkelijker om de wandeling te lopen. Op de wandelkaarten staat de route ingetekend. Met een abonnement kun je meer dan 800 wandelkaarten zelf afdrukken.

 

-Stiltewandelingen, een platvorm voor rustzoekers:

http://www.onthaasten-en-genieten.nl/stiltewandelingen

 

-Over wandelen en spiritualiteit

-Het wonder van wandelen, Didi Joppe, een praktische gids bij levensvragen (Zie ook bij Literatuur)

907794222XWandelen in de natuur brengt rust. Het geeft je ruimte tot denken en voelen en helpt je antwoorden te vinden op vragen die bij je leven. De natuur werkt helend: de stilte, de vogels, frisgroene blaadjes, de wind langs je oren of een sneeuwbui. Door bewust te wandelen kun je van deze kracht gebruik maken en gaandeweg doordringen tot je eigen kern. Dit is geen zweverig boek, maar een praktische gids die een weg wijst om het wonder van wandelen zelf te ervaren. Het bevat inzichten uit het boeddhisme om bij je levensvragen te komen en vooral veel oefeningen die je tijdens het wandelen kunt doen.

 

-De geur van versgemaaid gras, Thich Nhat Hanh, een gids voor loopmeditatie (Zie ook bij Literatuur)

9056700782

In dit boek nodigt Thich Nhat Hanh ons uit weer als een kind te leren lopen. De vier grondhoudingen van de mens zijn: zitten, lopen, staan en liggen. Er zijn veel zenscholen die voor de meditatie de voorkeur geven aan het zitten, en het lopen slechts als een soort snelle gymnastische verpozing tussen de zitperiodes beschouwen. Thich Nhat Hanh (1926) werd op 16-jarige leeftijd in Hue (Midden-Vietnam) monnik in een boeddhistisch zenklooster. Hij ontwikkelde zich door oefening een studie tot een veelzijdig leraar en dichter en werd een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het ‘geëngageerde’ boeddhisme.

Voor meer tips, zie: http://www.wandelzoekpagina.nl/boeken/wandelen-en-spiritualiteit/3/

 

-Kloosterwandelen en pelgrimage

De Stichting De Wandelmaat organiseert klooster- en pelgrimsachtige wandelingen.

Bij de kloosterwandelingen van 2 tot 7 dagen voegt de wandelaar zich naar het dagritme van de kloosterorde, want wandelaars zijn te gast in het klooster.

Het dagelijks leven is in elk verblijf heel verschillend, omdat elk klooster zijn eigen huisritme kent. Onthaasten, stilte en verwondering ontvouwen zich elke dag op uiteenlopende wijze. In de bedding van het kloosterleven kunnen bijzondere ontmoetingen ontstaan.

http://www.dewandelmaat.nl/

 

-Voettochten naar Santiago de Compostela

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob is een vereniging van mensen met belangstelling voor het pelgrimsoord Santiago de Compostela in al zijn aspecten zoals;  de apostel Jacobus de Meerdere, de kathedraal, de stad, de tocht ernaartoe, de kunst en cultuur en de religieuze dimensie.

Of je nu jong bent of oud, te voet gaat of op de fiets, in één keer of in etappes, vertrekt vanuit uw woonplaats of een plaats in Frankrijk, gaat om na te denken over het leven of om een sportieve prestatie te leveren, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob helpt je op weg.

https://www.santiago.nl/

 

-Dieren kunnen troost bieden

Voor veel hondenbezitters zal dit geen verrassing zijn, maar honden blijken wel degelijk mee te leven met het verdriet van hun baas en dat van andere mensen.

media_l_4887254

Mensen die een hond hebben, zullen de volgende ervaring wellicht kennen.

Iemand is verdrietig en moet huilen. De hond merkt dit op en komt naar hen toe en legt zijn kop op hun schoot of likt tranen weg. Het dier lijkt te weten wat mensen voelen en lijkt zelfs te willen troosten. Nieuw onderzoek wijst uit dat honden veel aanvoelen en dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.

Mensen kunnen werkelijk troost ervaren van een hond, een poes of een ander dier. Huisdieren kunnen dan ook echt een extra betekenis hebben voor mensen die in rouw zijn.

1455878_746934378657682_535176308_n

 

-Natuurbegraven

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Het is een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. Dat is waarom steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven.

Over Hillig Meer in Eext, Drenthe

Natuurbegraafplaats Hillig Meer maakt deel uit van Landgoed Heidehof. Het is met 33 hectare de grootste natuurbegraafplaats van Nederland. Een bijzondere, oude gedenkplek met een eeuwenoude grafcultuur.

Het idee om van dit gebied een natuurbegraafplaats te maken, is geïnspireerd door het dubbelgraf van een jonge moeder en haar kind van vier. Zij lagen in foetushouding begraven in één van de grafheuvels en zijn te zien in het Drents museum in Assen.

Op een natuurbegraafplaats begraaft u uw naaste in harmonie met de natuur. Dat betekent dat de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer.

Kleding van overledene, een lijkwade, kist, urn of mand moeten daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt zijn. Gedenktekens en grafaanduidingen zijn natuurlijk aanwezig, zoals een boom of een Drentse zwerfkei met inscriptie.

De cirkel van leven en dood

Afscheid nemen van een dierbare ontsluit het besef over leven en dood. Het is fijn als je je dan verbonden voelt met de natuur. Een ceremonie en gedenkplaats in de natuur geven ruimte aan rouw, verdriet en het laatste afscheid. Aan gedachten over de eindigheid van een mensenleven en over de eeuwige cirkel van leven en dood.

http://www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl/natuurbegraven/wat-is-natuurbegraven/

 

-Meer natuurbegraafplaatsen

Er zijn op dit moment in Nederland al verschillende natuurbegraafplaatsen:

– Bergerbos

– Hoog Soeren

– De Peelhof

– Reiderwolde (bij Blauwestad)

– Den en Rust (Bilthoven)

Op diverse locaties bestaan plannen voor nieuwe natuurbegraafplaatsen.

De keuze voor een natuurbegraafplaats hoeft niet (alleen) gebaseerd te zijn op milieuoverwegingen. Ook andere persoonlijke, meer filosofische argumenten spelen een rol. Bijvoorbeeld de overtuiging één te (willen) zijn met de natuur, of gewoon het vooruitzicht van een mooie natuurlijke omgeving als laatste rustplaats.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *